Informacja techniczna Hy-Line Sonia Wariant kremowy

Kura hy-line sonia - wariant kremowy

Hy-Line Sonia - wariant kremowy 

Podstawowe parametry użytkowe stada nieśnego Hy-Line Sonia

Okres odchowu (do 17 tygodnia):

Przeżywalność 98%
Zużycie paszy 5,96 – 6,33 kg
Masa ciała w 17 tygodniu 1,46 – 1,48 kg

Okres nieśności (do 90 tygodnia):

Szczyt nieśności 95 - 97%
Produkcja jaj w odniesieniu do stanu aktualnego do 60 tyg. 256 - 263
Produkcja jaj w odniesieniu do stanu aktualnego do 90 tyg. 425 - 434
Przeżywalność do 60 tygodnia 98%
Przeżywalność do 90 tygodnia 94%
Wiek uzyskania 50% produkcji 143 dni
Średnia masa jaj w 26 tygodniu 59,0 – 61,0 g
Średnia masa jaj w 32 tygodniu 61,2 - 63,2 g
Średnia masa jaj w 70 tygodniu 63,8 - 65,8 g
Całkowita masa jaj na nioskę w odniesieniu do stanu początkowego (18-90 tyg.) 26,6 kg
Wytrzymałość skorupy doskonała
Średnie dzienne spożycie paszy (18 - 90 tydzień) 101 - 106 g/dzień/ptak
Średnie spożycie paszy na 1 jajo (20 - 80 tydzień) 109 - 121 g/jajo